Dziś jest piątek, 22 września 2017     17:09:18

więcej informacji
Jesteś tutaj: Aktualności >

Stanowisko Sejmiku Województwa.

05 września 2017 10:26:00 Stanowisko Sejmiku Województwa.

Stanowisko Sejmiku Województwa.

STANOWISKO SEJMIKU WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 28 sierpnia 2017 r. w sprawie sytuacji po przejściu frontu burzowego przez obszar województwa kujawsko-pomorskiego w nocy z 11 na 12 sierpnia 2017 r.
Radni Województwa Kujawsko-Pomorskiego głęboko poruszeni i przygnębieni skutkami nawałnic z 11 na 12 sierpnia 2017 na obszarze województwa kujawsko- pomorskiego wyrażają ogromną wdzięczność służbom ratowniczym; W szczególności OSP i PSP oraz osobom niosącym pomoc poszkodowanym po przejściu kataklizmu.
Dziękujemy za niezwykłe poświęcenie i wsparcie w tej trudnej dramatycznie sytuacji, a także dziękujemy za bezinteresowną pomoc wszystkim wolontariuszom oraz samorządom za pomoc finansową, która napływa z innych województw.
Jednocześnie apelujemy do jednostek samorządowych, przedsiębiorców, mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego i wszystkich ludzi dobrej woli o solidarne wspomożenie poszkodowanych w obliczu strat, jakie ponieśli w sierpniowej klęsce żywiołowej.
Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego wyraża aprobatę dla dotychczasowych działań Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, w tym dla przeznaczenia 1 mln zł na dorażną pomoc poszkodowanym podczas nawałnicy, która przeszła nad północno-zachodnią częścią województwa kujawsko-pomorskiego 11 i 12 sierpnia br.
Katastrofalne skutki działania żywiołu i zmagania z ich usunięciem wywołują jednak również pytania o efektywność systemu ostrzegania przed tego typu zdarzeniami, jak i sprawność systemu zarządzania kryzysowego. Radni Województwa Kujawsko-Pomorskiego z niepokojem obserwują też próby dezawuowania samorządów przez niektórych przedstawicieli obozu rządowego poprzez przerzucanie na samorządy odpowiedzialności za zaniechania lub zbyt póżne działania administracji rządowej, która w świetle obowiązujących przepisów ponosi pełną odpowiedzialność za działania służb i instytucji zajmujących się zarządzaniem kryzysowym.
Apelujemy zatem o zaniechanie prób upolityczniania i wykorzystywania nieszczęścia ofiar żywiołu oraz dzielenia samorządów i obarczania ich odpowiedzialnością za rzekome zaniechania w dziedzinie, która jest domeną administracji i służb podlegaj ących rządowi RP. Skupmy się na niesieniu pomocy ofiarom nawałnic, ponad podziałami politycznymi!
Nieszczęście powinno nas jednoczyć, nie dzielić!

Filmy

98. rocznica wybuchu Powstania w Brzozie.
X Bieg Sylwestrowy